1403/9/4
خبرنگار:
0
7896
کد خبر: 18277
چاپ

معاون پژوهشی سابق وزارت علوم استفاده از فیلترشکن ها را دلیل مهاجرت نخبگان دانست.

معاون پژوهشی سابق وزارت علوم درباره‌ی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی تاکید کرد: این گونه روش‌هاست که باعث مهاجرت نخبگان می‌شود و به جای این که برای آن‌ها فضای علمی و امکانات ایجاد کنیم، آن‌ها را با خود تحریمی دفع می‌کنیم! وی پیشنهاد داد تعامل قوی و سازنده با دانشگاه‌ها داشته باشیم و از آن‌ها نظرخواهی کنیم.

بنا بر بیانات دکتر احمدی:

بعد از این که اینترنت در دنیا حاکم شد و اثرگذاری آن رشد زیادی در زندگی مردم پیدا کرد، بحث‌های اولیه در کشور ما عمدتاً مربوط به کنترل و محدودیت و بستن پهنای باند می‌شد. بسیاری از این برنامه‌ها و اقدامات غیرعلمی بود و باعث ایجاد چالش‌های فراوانی شد. با این تجربه‌های ناموفق مشاهده کردیم که  دانشگاهیان و فعالان حوزه‌ی فرهنگی و اجتماعی و همچنین مردمی که تازه آموخته بودند در بستر فضای مجازی، اشتغال و مراودات اجتماعی داشته باشند، دچار مشکلات جدی شدند. این چالش، به طور مستمر ادامه پیدا کرد.

 

دکتر وحید احمدی افزودند«متاسفانه آن چیزی که در برخورد با پدیده‌های جدید غالب بوده است عمدتاً محدودسازی است»، وی گفت: برخی دولت‌ها با نگرش غالب که نگرش ایجاد محدودیت در برخورد با فضای مجازی بوده است، همراه بودند.

ضریب نفوذ فضای مجازی در دانش‌آموزان، دانشجویان و کارمندان و بسیاری دیگر از مشاغل بسیار بالاست و هیچ بخشی از زندگی روزمره نیست که فضای مجازی در آن نقش اثرگذار نداشته باشد. با این گستردگی عظیم فضای مجازی که همه‌ی شئونات زندگی را در بر گرفته است، شاهد این هستیم که عملا مرزی بین جوامع مختلف وجود ندارد و اگر مرزبندی‌های تصنعی‌ را ایجاد کنیم، جمع زیادی متضرر و معترض می‌شوند. سیاست‌های ناپخته‌ و نسنجیده‌ی سابق که مبنای آن ایجاد محدودیت بود، جوابگو نیست.

 

احمدی ادامه داد: در ماده‌ی ۳۳ این پیش‌نویس آمده است که استفاده از وی‌.پی‌.ان جرم تلقی شده و مجازات شدیدی برای آن در نظر گرفته شده است. چنین برخوردهایی موجب شکل‌گیری یک فضای بسته و سرشار از بی‌اعتمادی می‌شود. ما در کنار تحریم‌های سنگین خارجی، خودتحریمی را هم ایجاد کرده‌ایم که موجب دافعه شدید در بین جامعه علمی و جوانان و حتی جامعه غیردانشگاهی می‌شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به فیلترینگ و ایجاد محدودیت در سال‌های گذشته بیان کرد: در گذشته برخی پیام‌رسان‌ها و خدمات فضای مجازی با بررسی کمیته تعیین مصادیق مجرمانه فضای مجازی فیلتر شد و دیدیم که مردم از پیام‌رسانی به پیام‌رسان دیگر کوچ می‌کنند. بنابراین اصل این موضوع که باید نظم بر فضای مجازی حاکم باشد و خدمات‌دهنده‌های داخلی توسعه یابند کاملا پذیرفته است اما ما تجربه‌های تلخ و ناموفقی از بستن و فیلتر کردن داریم، مانند آن چه برای تلگرام رخ داد. برخی از افرادی که طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی را مطرح کردند می‌گویند قرار نیست گوگل یا پیام‌رسان‌های بزرگ بسته شود. این سخنان در حالی بیان می‌شود که پیام‌رسان‌های کوچک  و کم اهمیت خارجی کاربران زیادی ندارند که مسدود شدن آن‌ها اهمیت پیدا کند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: این گونه روش‌هاست که باعث مهاجرت نخبگان می‌شود و به جای این که برای آن‌ها فضای علمی و امکانات ایجاد کنیم، آن‌ها را با خودتحریمی دفع می‌کنیم. در حال حاضر، به دلیل تحریم‌های آمریکا به بسیاری از مقالات و وب‌سایت‌ها دسترسی نداریم. در فضای حقیقی به واسطه تحریم ها  و مشکلات ارزی و اقتصادی محدودیت داریم اما در فضای مجازی به وسیله‌ی شبکه‌های ارتباطی، با محققان کشورهای دیگر علیرغم مشکلات موجود در ارتباط هستیم. به نظرم به جای این که وارد مسیر اعمال محدودیت شویم، تعامل قوی و سازنده با دانشگاه‌ها داشته باشیم و از آن‌ها نظرخواهی کنیم و زمان قابل ملاحظه‌ای صرف شود تا دیدگاه‌های مختلف بررسی شود.

 

کد خبر: 18277 - منبع خبر: isna.ir


مطالب پیشنهادی