1403/10/16
خبرنگار:
0
4715
کد خبر: 18468
چاپ

بررسی آتشفشان دماوند با استفاده از مطالعه تلفیقی ژئوفیزیکی و سنگ‌شناسی، عنوان طرحی است که نعیم موسوی در قالب پسادکتری با راهنمایی محمد تاتار انجام داده است و بنیاد ملی علم ایران هم از این طرح حمایت کرده است.

موسوی درباره این طرح توضیح داد: مطالعات ژئوفیزیکی مختلفی راجع به ساختار پوسته و گوشته بالایی آتشفشان دماوند انجام شده است. از سوی دیگر اطلاعات زمین‌شناسی در زمینه جنس سنگ‌های آتشفشان دماوند و نحوه شکل‌گیری آن‌ها در دست است که می‌تواند به عنوان قید در مدل ژئوفیزیکی آن استفاده شود. اما دانش ما از دما و جنس اعماق زمین - بالاخص در مرز پوسته و گوشته - در زیر آتشفشان دماوند محدود است و چنین اطلاعاتی برای ارزیابی فعالیت آتشفشانی و تشکیل یا حرکت مواد مذاب ضروری است.

وی با درباره خسارات بسیار سنگین انسانی و مالی که در صورت فوران توده مذاب وارد میشود هشدار داد: مناطق مسکونی پرجمعیتی در اطراف آتشفشان دماوند واقع شده‌اند  فوران آتشفشان می‌تواند باعث زلزله‌های القایی نیز شود. همین امر می‌تواند نواحی دورتر و تأسیسات شهری پر اهمیت را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

موسوی در پایان درباره مطالعات اولیه منشا افزایش دما در پوسته میانی و زیرین زیر آتشفشان دماوند گفت: در چنین دمایی پوسته می‌تواند از حالت جامد به مذاب تبدیل شود. تحقیقاتی در دست انجام است که بتوانیم منشأ این افزایش دما را بیابیم. اکنون به نظر می‌رسد که منشأ گرمایی آتشفشان دماوند ریشه در یک جریان ماگمایی در گوشته شمال دریای خزر دارد.

کد خبر: 18468 - منبع خبر: irna.ir


مطالب پیشنهادی